Til forsiden
Mat, vin og uteliv - du er i Paradis!
Visste du at "tapas" opprinnelig er fra Alicante, og at "paella" er fra Alicante-regionen?
Alicante har et fantastisk utvalg av restauranter og tapasbarer.  Kvaliteten er gjennomgående meget god, og prisene er utrolig lave - selv etter spanske forhold!  1 øl koster som regel 1,5 euro på restaurant/bar - noen steder får du seks 25 cl. flasker for 4 euro!  Selv på de aller fineste restaurantene betaler du 1/3 av hva du er vant med hjemme.  Da snakker vi om mat av verdensklasse! På butikken kan du kjøpe gode lokale viner for 2 - 3 euro.  Tradisjonell mat fra Alicante består stort sett av ris, sjømat og tapas.  Regionen er svært stolte av sine mat- og vintradisjoner - det merker man.

Fra restaurant "El Portal"

Lune calamares og en pipette med salsa verde

Lubne blåskjell i hvitvinssaus - La Taberna del Gourmet

Paella - en spesialitet i Alicante.

VIDEOER FRA ALICANTE:

   UTESERVERINGENE I BYDELEN CASTAÑOS   FRA PLAZA GABRIEL MIRÔ TIL ESPLANADEN
   PLAZA GABRIEL MIRÔ MED SINE UTESERVERINGER    FRA GAMLEBYEN
 FRA STRANDA "EL POSTIGUET" 1    FRA STRANDA 2 

Matkulturen og restaurantene

Alicante har noen av verdens beste og mest kjente tapasrestauranter, bl.a.  La Taberna del Gourmet, Nou Manolin og Piripi.  Følgende er også svært gode restauranter: Cesaranca (Calle Cid), El Portal, Terre og Frenezy.  Skal du spise på uterestaurant i gamlebyen vil vi sterkt anbefale den italienske "In Bocca Al Lupo".  Meget bra og rimelig, og svært hyggelig betjening.  Videoen over ved navn "Fra gamlebyen" starter ved denne restauranten.   De mest populære rettene i Alicante inneholder ris – som f.eks. paella. Det finnes mer enn 300 varianter av denne matretten.  I de trange gatene i gamlebyen El Barrio ligger mange små, hyggelige  tapasbarer.

Utforsk gågaten Castaños! I krysset mellom Castaños og San Ildefonso er det et nesten surrealistisk liv.  Et ufattelig tilbud av restauranter med uteservering - til langt på natt.  Det er nesten like livlig hele året, spesielt fredag og lørdag. 

Da er det bare de fastboende og noen få turister som lager livet! De fleste alicantinos spiser lunsj fra kl. 14 og middag fra kl. 22 og utover, gjerne med hele familien - inklusive små barn.   På de åpne "kirkeplassene" i gamlebyen og langs Esplanaden er det stemningsfullt, men kvaliteten på restaurantene er variabel i disse svært turistpregede områdene.  Husk følgende regel:  En god restaurant trenger ikke "innkastere"!

I fjellene og bygdene rundt Alicante ligger vingårder, gårder og små landsbyer over alt.  Her er det mye fint å se, og ikke minst - godt å spise og drikke.  Ifølge verdens beste kokk - spanjolen Adrian Ferran - lages Spanias beste paella i en unnselig liten restaurant i landsbyen Pinoso, bare 40 min fra Alicante sentrum.  BBC sin artikkel om restauranten sier det meste - ikke minst om regionens matkultur. Les den her. 

Et fantastisk uteliv!

Alicante er berømt i Spania for sitt fantastiske uteliv, med et utrolig utvalg av puber, barer og nattklubber.  Nattklubber åpner vanligvis kl. 23.00, og stenger gjerne ikke før kl. 05.00 på morgenen. Utelivet er på sitt livligste ved  1 - 2 tiden om natten.  Nattelivet i Alicante er først og fremst konsentrert rundt den meget vakre og stemningsfulle gamlebyen - El Barrio.  Her finnes en labyrint av utesteder med spesielt mange barer. Men i hele sentrum av Alicante finnes hundrevis av barer, uteserveringer og klubber.  Mange av dem ligger på nydelige "plazas" med eldgamle trær og flott belysning om kvelden og er åpne hele dagen og kvelden. 
Borgen Castillo del Santa Barbara fra 800-tallet setter sitt sterke preg på Alicante - særlig om kvelden.  Langs foten av fjellet ligger gamlebyen El Barrio med sitt fantastiske restaurant- og natteliv.  Gamlebyen er først og fremst for å titte og ta et par tapas, eller en drink eller to.  Som nevnt over så er "In Bocca al Lupo" en svært god italiener i gamlebyen.  De beste restaurantene finner du ellers i sentrum bak Esplanaden. Drinkene i gamlebyen er 30-50% dyrere enn i sentrum. Det betyr at en Gin&Tonic (diger!) koster "hele" 4-5 euro i gamlebyen mot ca. 3 euro ellers.  Setter du deg ned på idylliske Plaza Nueva i sentrum koster det 3 euro for 2 øl, og i vår egen, trivelige Calle Orense får du altså 6 flasker øl for 4 euro... Alicante har også en av verdens vakreste gågater - havnepromenaden La Explanada de España - eller "Esplanaden".  Her ser du den opplyst om natten. I borterste ende - under borgen, ligger den fantastiske stranden El Postiguet bak det store Melia-hotellet (se bildet nederst t.v.).  På piren rundt den imponerende yachthavnen ligger det titalls restauranter, barer og klubber, pluss kasino.  Esplanaden er også fullpakket med restauranter - alle med uteservering.  Disse er veldig turistpreget - gå heller inn i en av gatene bak for å spise god mat, men ta gjerne et glass cava og nyt stemningen.  Leiligheten vår ligger bare 300 meter videre fra underkanten av bildet.  Fredelig, men med alt innen komfortabel gåavstand. Både stranden, sentrum og gamlebyen ligger 10 -15 minutters spasertur fra leiligheten. Du trenger aldri drosje.
I Alicante feires sommerens inntog med en stor fiesta - Hogueras de San Juan. Dette er en spektakulær feiring som fullstendig overgår vår St. Hans. Her er det musikk, farger, fyrverkeri og tusenvis av mennesker i gatene i nesten to uker. Festen starter 20. juni, med ”la planta”, byggingen av enorme bål. Samme dag settes store telt opp, og her kan du handle lokale delikatesser, danse og nyte stemningen. Det er parader gjennom byens gater, og annen hver dag mellom 19 og 24. juni er det fyrverkeri på ”Plaza de los Luceros”. Dette kan være så intenst at det anbefales ørepropper for de høyeste smellene.  Til slutt, ved midnatt 24. juni, kommer høydepunktet med et gigantisk fyrverkeri, dans og sang i gatene. Brannvesenet sørger for å kjøle det hele ned med ”la banya” – der de sprøyter vann over festdeltakerne.  Men festen er fortsatt ikke over. Fra 25. til 29. juni er det fyrverkeri-konkurranse på El Postiguet-stranden, og i gamlebyen er det stor stemning med middelaldermarked og flere show.  En opplevelse for livet! Det er mange slike plazas i Alicante.  Her kan du spise deilig mat eller bare ta noe å drikke under eldgamle skyggefulle trær.  Stemningen er fantastisk.  To av de fineste plazaene finner du et par gater opp fra Esplanaden:  Over ser du Plaza Gabriel Miro. Den ligger bare fem hundre meter fra leiligheten, en gate opp fra midten av Esplanaden.   Går du videre i retning borgen kommer du til Plaza Portal de Elche. Der ligger også restauranten El Portal, og i den andre enden starter den berømte "Rambla de Mendez Nuñez", eller bare " la rambla"  på folkemunne.  Den går fra Esplanaden og oppover mot Mercado Central og videre mot Plaza de Toros - tyrefektingsarenaen. Går du opp ramblaen, så har du gamlebyen og borgen på din høyre side og sentrum på din venstre.   Mercado Central er for øvrig et fantastisk mat- og blomstermarked.  Dagsferske råvarer - hver eneste dag. Fisk, kjøtt og blomster av alle slag.