Til forsiden
Alicante by og provinsen

OVER:  ALICANTE SENTRUM SETT FRA CASTILLO DE SANTA BARBARA.

Bildet over forteller mye om byens sentrum.  Nederst i v. hjørne ser du enden av byens fantastiske badestrand - El Postiguet - og Melia-hotellet.  De brede pirene som omringer yachthavna er fulle av restauranter og barer.  Langs landsiden av havna går La Explanada de España, kanskje verdens vakreste gågate med alle sine serveringssteder, boder og forretninger. Midt på bildet nede ved Esplanaden rager hotellet Gran Sol over alt annet. Ramblaen starter ved Gran Sol og går oppover til h. helt til foten av den store, oransje bygningen.  Bak denne ligger Mercado Central. Hitenfor Ramblaen ligger El Barrio - gamlebyen som strekker seg oppover fjellsiden mot borgen.   Alicante er en av Spanias virkelig historiske byer, og både maten, bygninger og kulturen bærer preg av dens skiftende fortid.  Borgen, som ble bygget av arabere (maurerne) på 800-tallet, er et fantastisk skue og et ypperlig turmål.  Dit kan man kjøre bil fra baksiden, gå til fots fra gamlebyen, eller ta heis som går  inne i fjellet.    Alicante ble grunnlagt av fønikerne i år 325 f. Kr. Litt over hundre år senere erobret  romerne  byen, før maurerne overtok.  Fra  begynnelsen  av  700-tallet e. Kr.  etablerte maurerne sitt  al-Akant her.   Det  mauriske  herredømmet  holdt stand  til midten av 1200-tallet.  Gjennom middelalderen var Alicante underlagt skiftende regimer. Også senere har Alicantes og Valencia-regionens  historie  vært  turbulent.   Etter  2. verdenskrig – og i særlig  grad  de  siste tiårene – har  Alicante  opplevd  en  sterk  økonomisk  vekst, ikke  minst på grunn av den stadig økende turismen.   Byen er meget velstelt, og det ryddes  og  plantes  over  alt.  I byen er det - bortsett fra en del lommetyver - svært lite kriminalitet.  Det er politi over alt - året rundt.  De er svært  konsekvente  mot  eventuelle  bråkmakere.  Her er det trygt å være ute hele døgnet.   På badestranda koster det 18 euro for to solsenger og parasoll hele dagen.  Du bare legger deg ned, så kommer de og tar betalt.   Stranda er fantastisk, men gå ikke fra sakene dine uten tilsyn.
Alicante har en fantastisk strand - midt i byen!  Den heter El Postiguet og ligger ved enden av Esplanaden, 12-13 min. fra leiligheten til fots.  Den er ca. 850 m. lang, og sees her i to retninger.
Stien opp til borgen starter her, ved El Museo del Agua - vannets museum - i gamlebyen.  På turen ned igjen bør du gå oppe på murene som fører ned til gamlebyen.

Alicante har en ordentlig gamleby!  Om kvelden slås dørene opp til de mange små serveringsstedene i de trange gatene.  På de åpne plassene ligger det mange restauranter.

El Corte Inglés har to avdelinger i Alicante.  Denne ligger ved den store shoppinggaten som er Avenida Maisonnave.  Den ligger bare ca. 500 meter rett opp fra leiligheten.  På vegen fra leiligheten passerer du mange fine butikker, kafeer og restauranter. Her står vi på Esplanaden og ser oppover Ramblaen.  Hotel Gran Sol er det andre bygget til v., og bak ligger Plaza Portal de Elche med sine eldgamle trær og uteserveringer.  Et utall små, flotte butikker finner du over hele sentrum. Her er det fortsatt levelig for spesialbutikkene!
BYER OG LANDSKAP RUNDT ALICANTE
Har du bil, bør du ta deg tid til en dagstur eller to rundt i provinsen.  Har du barn med deg, er Benidorm et opplagt mål.  Dit tar det bare 20 minutter på motorvegen. I Benidorm finner du flere  forlystelsesparker,  bl.a. Europas største temapark - Terra Mitica (bildet til h.)   Den ligger dramatisk til i åssiden over Benidorm, med en fantastisk utsikt. Her finner du alt av spennende aktiviteter for store og små.  Aqualandia er en diger vannpark med alle mulige sklier og bassenger.  Benidorm sentrum bør du unngå, den er trang, sterkt trafikkbelastet og til dels preget av fulle, bråkete engelskmenn.

Elche ligger bare 15 min kjøring fra leiligheten.  En meget gammel og vakker by!  Hit bør du ta en dagstur, gå i museene, se på den fantastiske palmeparken, nyte en god lunsj - og kjøpe sko!  Elche er Spanias skohovedstad.  

Vi anbefaler også at du tar en heldagstur på veg nr. 332 fra Benidorm og nordover helt til du kommer til Denia, som danner nordgrensen for provinsen.  Da kjører du på en svært vakker - og utrolig svingete - kystveg som går innom alle kystbyene. De er alle meget vakre, og kommer som perler på en snor: Albir, Altea, Calpe, Moraira, Javea, Benitachell og Denia. Tar du motorvegen tilbake tar det bare 40 min fra Denia til Alicante.   Fra Denia går det hurtigbåt og ferge til De baleariske øyer, og til Ibiza tar det bare 2,5 time.  Det er fullt mulig å ta en dagstur til Ibiza fra Alicante! Alicante er en deilig provins.

Dersom du velger å kjøre vestover inn i landet, tar det bare en halvtime før du er inne i et jordbruksområde med daler og åser, og fjell opp mot 1500 m.  Da er du midt i Alicantes vindistrikt.  Her er det mange vingårder og idylliske småbyer som tilbyr utsøkt mat i vakre omgivelser året rundt.  Ifølge verdens beste kokk - Adrian Ferran - lages Spanias beste paella i en unnselig liten restaurant i landsbyen Pinoso, bare 40 min fra Alicante sentrum.  BBC sin artikkel om restauranten sier det meste - ikke minst om regionens matkultur. Les den her. 

Fra Terra Mitica i åsen bak Benidorm